Youssou N'Dour in Bozar, Brussel. Foto: Marc Ras *

Youssou N'Dour wordt minister van Cultuur in Senegal

5 april 2012

Zanger Youssou N'Dour is benoemd tot minister van Cultuur en Toerisme in zijn geboorteland Senegal. Aanvankelijk wilde hij zelf president worden, maar hij mocht niet meedoen aan de verkiezingen omdat hij te weinig geldige handtekeningen zou hebben verzameld. N'Dour schaarde zich vervolgens achter Macky Sall, de nu de nieuwe president van Senegal is geworden. Youssou N'Dour is voor het westerse publiek vooral bekend van zijn hit met Neneh Cherry, 7 seconds uit 1994, en van zijn samenwerking met Peter Gabriel. Niet alleen is hij een wereldberoemd muzikant, hij heeft zich ook ingezet voor de steun aan jong talent en voor talloze sociale projecten. Met zijn muziek levert hij sociaal commentaar en promoot hij tolerantie. In 2002 ontving hij daarvoor de Prins Claus Prijs van het Prins Claus Fonds.

*foto: Marc Ras (GFDL of CC-BY-3.0) via Wikimedia Commons

22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.