Waar is Afrika in de beeldende kunst? Deel 2

22 maart 2012

De hedendaagse Afrikaanse kunst die wij te zien krijgen, komt niet uit Afrika, maar is gemaakt door Afrikaanse kunstenaars die in het Westen wonen. Is dat een probleem of niet?

Al eerder linkten we op dit blog naar het essay van Rikki Wemega-Kwawu, Een politiek van uitsluiting, waarin de auteur kritiek levert op de keuzes van curator Okwui Enwezor. Een uitgebreide bespreking van Wemega-Kwawu’s essay en het debat over Afrikaanse kunst is nu te vinden op Africa is a country, een blog gewijd aan de perceptie van Afrikaanse cultuur in Westerse media.

De opinie van Wemega-Kwawu wordt daarin gelegd naast een recent essay van fotograaf Emeka Okereke, Transcending Africa, verschenen in Savvy journal. Bij Okereke gaat het niet om het bevoordelen of uitsluiten van de Afrikaanse diaspora, maar om samenwerkingsverbanden over de grenzen heen.

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.