foto: Burhan Gizlenmis

Verzoening bij Hamlet van Theatergroep Rast in Ankara

27 november 2012
Auteur: 
Jos Schuring

De in Diyarbakir geboren theatermaker Celil Toksöz maakte met de eerste Hamlet in de Koerdische taal een politiek statement. Sinds een Turkse parlementariër zich liet ontvallen dat het Koerdisch een bergtaal is waarin je natuurlijk geen Hamlet kunt vertolken, voelde Toksöz zich uitgedaagd. Interessanter dan de magere tekstbewerking en de soms nogal soapachtige acteerstijl is dan ook de wijze waarop de regisseur erin slaagde om zich één van de bekendste stukken uit de Westerse canon toe te eigenen. Het befaamde To be or not to be dat al snel na het begin te horen is, krijgt hier een totaal andere lading voor de langdurig onderdrukte Koerden.

Na de succesvolle tournee in Nederland waren de voorstellingen in Stockholm uitverkocht. In Diyarbakir waren 1800 mensen in de zaal en keken vijfhonderd mensen buiten naar een videoscherm. In Ankara vond de voorstelling op 26 november plaats in het bijzijn van Turkse en Koerdische parlementsleden. Dat wordt in Turkije uitgelegd als  een verzoeningsgebaar na een lange hongerstaking van Koerdische gevangenen in de afgelopen weken.

Regisseur Celil Toksoz over Hamlet

Zie ook
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.