Undergroundmuziek uit het Midden-Oosten

31 juli 2012
Auteur: 
Dafne van Baarle

Rap, jazz, rock, house…name it en je kan het vinden in het Midden-Oosten. MideastTunes.com biedt een platform aan underground artiesten uit de gehele regio onder het motto: ‘Music for Social Change’. Je kunt online muziek zoeken (en luisteren!) ingedeeld op muziekstijl en op land. Laat je eens verrassen door metal uit Saoedi-Arabië, jazz uit Egypte of elektronische muziek uit Bahrein. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er is nog veel meer te ontdekken op MideastTunes.com. Er is al een app voor de iPhone; Android volgt in de loop van 2012.

De website is ontwikkeld door internetactiviste Esra’a Al Shafei (Bahrein), over wie al eerder een post verscheen op de Kracht van Cultuur.

Voor Esra’a Al Shafei is het het belangrijkste om een laagdrempelig platform te bieden aan de artiesten. Op enkelen na zijn het artiesten die niet onder contract staan en die dus ook weinig exposure hebben. Het internationale platform dat deze website biedt, is goud waard voor deze artiesten.

Dafne van Baarle is Arabiste. Deze post verscheen eerder op haar blog Dafne's Mozaïek, voor een andere kijk op de Arabische wereld.

 

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.