Sweet dreams: drums en ijs uit Rwanda

19 november 2012

Sweet Dreams is een documentaire over Ingoma Nshya, de eerste en enige vrouwelijke drumgroep van Rwanda. Op 19 november treedt Ingoma Nshya op in Nederland, voorafgaand aan de IDFA première van Sweet Dreams. Na de vertoning is er een Q&A met de drumsters en documentairemaker Rob Fruchtman, onder leiding van Christa Meindersma, directeur van het Prins Claus Fonds.

Ingoma Nshya is opgericht Odile 'Kiki' Gakire Katese, Prins Claus Fonds partner en voormalig directeur van Rwanda's University Centre for Arts and Drama (UCAD). Een uitzonderlijke groep vrouwen creëert na de genocide van 1994 een toekomst voor zichzelf, gebaseerd op hoop en vernieuwing vanuit een culturele traditie: drummen. Voor die tijd was drummen alleen voorbehouden aan mannen. De oprichting van Ingoma Nshya in 2004 is een revolutionaire daad. Dochters, moeders en grootmoeders, zowel slachtoffers als daders sluiten zich aan bij de drummende vrouwen. De groep wordt internationaal erkend vanwege zijn talent en toert over de gehele wereld. Ze geven workshops en organiseren het enige internationale drumfestival in Rwanda. Ingoma Nshya ontvangt in 2012 een Common Ground Award vanwege het in ere houden van de traditionele drumcultuur en het opbouwen van een toekomst voor Rwanda.

Tijdens een verblijf in New York maken de vrouwen kennis met ijs. Ze besluiten Rwanda's eerste en enige ijskraam te openen, genaamd Inzozi Nziza ('Sweet Dreams'). De vrouwen maken en verkopen het ijs zelf, wat zorgt voor banen en zekerheid. Het ijs is voor hen een symbool van blijdschap en hoop in een land dat nog steeds herstelt van de gevolgen van de genocide.

22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.