Rotimi Babatunde | Foto: David Fleming

Rotimi Babatunde wint prijs voor Afrikaanse literatuur

5 juli 2012

Met een scherp en humoristisch verhaal over  een Nigeriaanse soldaat in Birma tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft de Nigeriaanse schrijver Rotimi Babatunde de Caine Prize for African Writing gewonnen. Hij krijgt de literatuurprijs voor zijn korte verhaal Bombay's Republic, maakte de Britse organisatie dinsdag bekend.

Bombay's Republic verscheen in de halfjaarlijkse online publicatie Mirabilia Review. De jury prijst het verhaal, dat wordt omschreven als ambitieus en vol zwarte humor. "In scherp, verzengend proza legt het de uitbuiting van het koloniale project bloot, en de psychologie van onafhankelijkheid."

De Nederlandse auteur Bart Luirink schrijft op zijn blog: “Het winnende verhaal van Babatunde is een MUST READ.”

Fictie en poëzie van Babatunde is verschenen in tijdschriften in Afrika, Europa en de Verenigde Staten. Met de Caine Prize wint de schrijver een bedrag van tienduizend pond, ruim twaalfduizend euro,  en een plaats als writer in residence  aan de Georgetown University. Andere genomineerden waren: Billy Kahora (Kenia), Stanley Kenani (Malawi), Melissa Tandiwe Myambo (Zimbabwe) en  Constance Myburgh (Zuid-Afrika).

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.