Over de Kracht van Cultuur

De Kracht van Cultuur is een website over cultuur en ontwikkeling. We bekijken kunst- en cultuuruitingen in samenhang met mensenrechten, onderwijs, milieu, emancipatie en democratisering en proberen iets op te steken van culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Zuid-Oost Europa.

Berichten in het Nederlands verschijnen op dit blog. Daarnaast is er een Engelstalige Facebookpagina, waar we berichten doorgeven uit ons uitgebreide netwerk. 

Visie

Cultuur biedt een vrijplaats voor experiment, voor het zoeken naar alternatieven, voor een andere manier van denken. Ideeën, idealen en creativiteit van mensen zijn de stuwende kracht achter ontwikkeling naar meer politieke, economische en sociale vrijheid.

Geschiedenis

De Kracht van Cultuur bestaat sinds 1996. De website was een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en werd vanaf 2006 gemaakt in opdracht van NCDO.  De inhoud van de site kwam tot stand met verschillende samenwerkingspartners. Tussen 2003 en 2010 publiceerde De Kracht van Cultuur in totaal ongeveer 1000 nieuwsberichten en achtergrondartikelen over cultuur in samenhang met ontwikkeling. Tot 2010 was de site geheel tweetalig. Alle berichten van voor 2010 zijn  bereikbaar via ons archief.

De huidige site is een initiatief van Marieke van der Velden en ontwerpbureau Zeezeilen en wordt in 2012 gemaakt met een financiële ondersteuning van NCDO. De inhoud van dit blog valt onder onze verantwoordelijkheid en vertegenwoordigt niet de mening van NCDO, noch van een van onze samenwerkingspartners.

22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.