Ayu Utami, 2005 | Foto: Meutia Chaerani*

Ontmoet Ayu Utami

17 mei 2012

De Indonesische schrijfster Ayu Utami (Bogor, 1968) is niet bang voor taboes. In haar boeken schrijft ze vrijelijk over liefde en seksualiteit, en over de moeizame verhouding tussen moslims en christenen. Haar debuutroman Saman, vertaald als Samans missie, verscheen in 1998, enkele weken voor de val van het Soeharto-regime. De roman was een sensatie, en speelde een belangrijke rol in het veranderende culturele en politieke landschap van Indonesië. Het boek werd gezien als een mijlpaal in de Indonesische literatuur. Voor haar vernieuwende werk ontving Ayu Utami in 2000, als de jongste prijswinnaar ooit, een Prins Claus Prijs.

In maart 2012 verscheen Het getal Fu, de Nederlandse vertaling van Bilangan Fu. Het getal Fu geeft een beeld van de veranderingen zoals die zich nu in de Indonesische samenleving voltrekken. Op de website van boekhandel Athenaeum is een voorpublicatie te lezen. Over waarom een bergbeklimmer een vingerkootje in een jampotje bewaart.

Vandaag en morgen is Aya Utami te zien en te horen op het Tong Tong Festival in Den Haag. Op vrijdag 25 mei praat Ayu Utami in de Tolhuistuin in Amsterdam over haar leven en werk.

*Foto: Meutia Chaerani (GFDL of CC-BY-SA-3.0) via Wikimedia Commons

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.