22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.

27 april 2013

Merlijn Twaalfhoven nam half maart de beslissing om naar een Syrisch vluchtelingenkamp te reizen. Hij plaatste een oproep op Facebook en kreeg van alle kanten hulp. Er kwamen benefietconcerten en er ontstond een team van 14 musici, theatermakers en andere kunstenaars die op 20 april richting Jordanië vertrokken.  Dit was het dagboek van Merlijn Twaalfhoven van die eerste reis naar de Syrische vluchtelingen in Jordanië. De Syrious Mission is hiermee niet ten einde.

27 maart 2013

Merlijn Twaalfhoven zet creatieve hulpactie op

Amsterdam, 27 maart 2013 
Eind april vertrekt een team van musici onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven naar een Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië. In samenwerking met UNICEF gaan zij aan kinderen in het kamp workshops geven waarin deze op muzikale wijze hun verhaal delen met elkaar en de buitenwereld. Deze activiteiten resulteren in een concert waarin de boodschap van deze kinderen hoorbaar wordt voor de buitenwereld.

4 februari 2013

Steeds meer dringt het Zuiden door in de Nederlandse theaters. De kwaliteit van het gebodene loopt uiteen. Er zijn producenten die in Afrika op zoek gaan naar goed uitziende mensen die snel gedrild worden in een flitsend showconcept met titels als African Mama’s. Interessanter want authentieker is het Soweto Gospel Choir dat inmiddels ook al jaren lang de Nederlandse zalen frequenteert. Ook een feel good show, maar het enthousiasme van de performers is dan ook vaak onweerstaanbaar.

30 januari 2013

De zevende editie van fotografie festival Chobi Mela ging dit weekend van start in Dhaka, Bangladesh. Een korte impressie:

B.S. Shivaraju, Being Ghandi

27 november 2012

De in Diyarbakir geboren theatermaker Celil Toksöz maakte met de eerste Hamlet in de Koerdische taal een politiek statement. Sinds een Turkse parlementariër zich liet ontvallen dat het Koerdisch een bergtaal is waarin je natuurlijk geen Hamlet kunt vertolken, voelde Toksöz zich uitgedaagd. Interessanter dan de magere tekstbewerking en de soms nogal soapachtige acteerstijl is dan ook de wijze waarop de regisseur erin slaagde om zich één van de bekendste stukken uit de Westerse canon toe te eigenen.

23 november 2012

De kunstenaar Anish Kapoor heeft een Gangnam Style video opgenomen ter ondersteuning van zijn collega Ai Weiwei en andere Chinese dissidenten. Gangnam for Freedom is bedoeld om vrijheid van expressie te promoten.

19 november 2012

Sweet Dreams is een documentaire over Ingoma Nshya, de eerste en enige vrouwelijke drumgroep van Rwanda. Op 19 november treedt Ingoma Nshya op in Nederland, voorafgaand aan de IDFA première van Sweet Dreams.

11 november 2012

Componist Merlijn Twaalfhoven gaat in twee weken een project opzetten in de Oude Stad van Jeruzalem. Voor de Kracht van Cultuur beschrijft hij zijn zoektocht  naar een zinvolle culturele ontmoeting.

Zondag 11 November

In de nacht verlaat ik de oude stad. Al het leven is verdwenen. Jeruzalem voelt koud, verlaten en uitgeput.

24 oktober 2012

Vandaag begint het Impakt Festival in Utrecht, en dat is het begin van het einde. Het einde van de dominantie van de westerse beeldcultuur ten minste, want dat is het thema van het festivalprogramma No More Westerns.  Hoe zal het medialandschap veranderen als gevolg van de opkomst van landen als China, India en Brazilië?

12 oktober 2012

De Arabische wereld een stukje dichterbij halen kan met het nieuwe kwartaalblad Kalimat. Het blad staat voor ‘Arab Thought and Culture’ en dat dekt de lading. Kalimat wil een vrijplaats zijn voor denkers en creatieven uit de Arabische wereld, bij gebrek aan ruimte in de landen zelf om zo vrij te opereren. Denk aan censuur, maar zeker ook aan sociale taboes die de Arabische wereld kent. Alle bijdragen zijn van mensen met Arabische roots: ‘by Arabs, for everyone’.

16 oktober 2012

Begin deze maand verscheen Behind the Scenes, het eerste boek over cultureel ondernemerschap en theaterorganisaties in ontwikkelingslanden. Cultural entrepeneurship is in dit boek geen vage, hippe term, maar het onderwerp van onderzoek. Hoe werken culturele organisaties in ontwikkelingslanden, en hoe verschilt de culturele context van land tot land? Volgens Theatre embassy, initiator van het onderzoek, moet cultureel ondernemerschap meer in de schijnwerpers komen te staan, als bron van inspiratie voor anderen.

26 september 2012

De pilotaflevering van The Samaritans ziet er nog wat houterig uit, maar het idee is goed: een comedyserie over ontwikkelingswerk. Hus Kurji en Salim Keshavjee, twee jonge filmmakers uit Kenia, zijn de bedenkers van de serie. The Samaritans speelt zich af op het kantoor van Aid for Aid (briljante naam!), een ontwikkelingsorganisatie in Nairobi. Wat Aid for Aid precies doet, weet eigenlijk helemaal niemand.

20 september 2012

Het tijdschrift Feminist Africa bestaat 10 jaar en viert dat met een nummer over film. Filmmakers, critici en wetenschappers geven hun visie op vrouwen in Afrikaanse film: van de representatie van vrouwen in Afrikaanse film, tot de opkomst van vrouwelijke Afrikaanse filmmakers. Het (Engelstalige) blad staat in zijn geheel online, het is te downloaden als pdf.

13 september 2012

Ooit speelde Jerry Orie (31) in de top van de metal-rockscene van Nederland. Nog geen vijf jaar geleden besloot hij terug te keren naar zijn geboorteland en de rockscene daar een push te geven. Als eigenaar van het Unker Bunker terras lukt dat hem aardig goed. Afgelopen zaterdag vierde Unker Bunker terras haar vierde verjaardag met een rockevenement waar formaties uit de 3 Guyana’s optraden.

6 september 2012

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken met Latijns-Amerikaanse literatuur. De boeken zijn gemaakt van gerecyled karton. Dit wordt verzameld door cartoneros, werklozen die op die manier iets proberen te verdienen.

11 augustus 2012

De Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi noemt zichzelf een ‘beeldend activist’. Nieuwe foto’s uit haar lopende serie Faces and Phases zijn te zien op de documenta in Kassel. Het zijn portretfoto’s, vriendelijk en intiem. En toch zijn ze radicaal.

8 augustus 2012

Met hiphop, reggaetón en popmuziek in Mapundungun, de taal van de inheemse Mapuche, wil de Chileense groep Wechekeché Ñi Trawün de tradities van hun volk levend houden.  De onderwerpen die ze bezingen zijn divers: sport, geschiedenis, cultuur en politiek. De BBC interviewde de jonge muzikanten.

2 augustus 2012

Het Tropentheater in Amsterdam sluit in januari 2013 zijn deuren. Dit besluit is het gevolg van het stopzetten van de overheidssubsidie voor het theater. Tot die datum gaan de voorstellingen van het Tropentheater gewoon door.

3 augustus 2012

Vingerpoppetjes praten giechelend over dood en geweld, terwijl buiten het geweervuur ratelt: het tweede seizoen van Top Goon, Diaries of a Little Dictator is begonnen. In dit online poppentheater spot het Syrische kunstenaarscollectief Masasit Mati met het regime van president Bashar Al-Assad.

31 juli 2012

Rap, jazz, rock, house…name it en je kan het vinden in het Midden-Oosten. MideastTunes.com biedt een platform aan underground artiesten uit de gehele regio onder het motto: ‘Music for Social Change’. Je kunt online muziek zoeken (en luisteren!) ingedeeld op muziekstijl en op land.

13 juli 2012

De Bahrainse Esra’a Al Shafei (1985) zag op jonge leeftijd hoe slecht migrantenarbeiders behandeld werden in haar geboorteland. Dit had grote invloed op haar en zij begon zich al op jonge leeftijd in te zetten voor mensenrechten en sociale verandering. De afgelopen jaren ontwikkelde zij zich tot een krachtige mensenrechtenactiviste in de Arabische wereld, waarbij zij de mogelijkheden van internet benut. De sites die ze heeft neergezet, geven een beeld van wat er leeft in de Arabische regio, en van de gevoeligheid van bepaalde zaken.

9 juli 2012

Voor het Fridericianum, het centrale gebouw van de documenta in Kassel, staat een Occupy tentenkamp. Verwarring: zou het soms als kunstwerk bedoeld zijn? Want op de dertiende documenta, de prestigieuze tentoonstelling van actuele kunst uit de hele wereld, gaat kunst maatschappelijke thema’s niet uit de weg.

5 juli 2012

Met een scherp en humoristisch verhaal over  een Nigeriaanse soldaat in Birma tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft de Nigeriaanse schrijver Rotimi Babatunde de Caine Prize for African Writing gewonnen. Hij krijgt de literatuurprijs voor zijn korte verhaal Bombay's Republic, maakte de Britse organisatie dinsdag bekend.

20 juni 2012

Dagelijks wordt Algerije getrakteerd op de cartoons van Dilem (Ali Dilem, Algerije, 1967). Ze worden gepubliceerd in de Franstalige krant Liberté, een krant in handen van Cevital, het grootste private bedrijf in Algerije. De geschreven pers in Algerije is relatief vrij en dat merk je ook aan deze cartoons. De verschillende kranten vertegenwoordigen verschillende (machts)belangen in het land. Liberté kun je linken aan privaat ondernemerschap, maar ook aan de oostelijke streek Kabilië.

7 juni 2012

De beroemdste cartoonist in de Arabische wereld, Ali Ferzat, was in Nederland voor de opening van de tentoonstelling 'Culture in defiance', over Syrische kunst en satire. In deze video van Eenvandaag vertelt hij over zijn cartoons als wapen in de strijd tegen de regering van President Assad.

22 mei 2012

In Zuid-Afrika is een verhitte discussie gaande over een schilderij van Brett Murray, waarop president Jacob Zuma is afgebeeld met zijn geslachtsdeel uit z’n broek. Regeringspartij ANC vindt het beledigend en smakeloos. Advocaten van het ANC eisen dat het schilderij verwijderd wordt door de galerie die het werk tentoonstelt, Galerie Goodman. De galerie weigert dit.

17 mei 2012

De Indonesische schrijfster Ayu Utami (Bogor, 1968) is niet bang voor taboes. In haar boeken schrijft ze vrijelijk over liefde en seksualiteit, en over de moeizame verhouding tussen moslims en christenen. Haar debuutroman Saman, vertaald als Samans missie, verscheen in 1998, enkele weken voor de val van het Soeharto-regime. De roman was een sensatie, en speelde een belangrijke rol in het veranderende culturele en politieke landschap van Indonesië.

Pagina's

Abonneren op De Kracht van Cultuur RSS