No More Westerns

24 oktober 2012

Vandaag begint het Impakt Festival in Utrecht, en dat is het begin van het einde. Het einde van de dominantie van de westerse beeldcultuur ten minste, want dat is het thema van het festivalprogramma No More Westerns.  Hoe zal het medialandschap veranderen als gevolg van de opkomst van landen als China, India en Brazilië?

We zijn gewend aan de hoofdrol van het westen in onze wereldwijde media-industrie. Maar in de nabije toekomst zullen Europese en Noord-Amerikaanse landen deze dominante plek moeten opgeven aan snel opkomende economieën. De globale beeldcultuur, zoals verspreid door tv, kranten, film en internet, zal niet veel langer alleen gebaseerd zijn op onze cultuur en onze geschiedenis, en over niet al te lange tijd radicaal anders uitzien. 

Hoe gaan onze films en social media eruitzien? Welke beeldtaal, iconen en symbolen gaan we vermengd zien met de onze? Op zijn Facebookpagina geeft het Impakt Festival alvast een intrigerend voorproefje.

Impakt Festival: tentoonstelling, lezingen, film- en muziekprogramma’s, workshops, expert meetings, op verschillende locaties in Utrecht van 24 - 28 oktober 2012

Bekijk het programma
Lees ook de essays in de
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.