NIEUW! De Kracht van Cultuur

3 maart 2012

De Kracht van Cultuur is er weer. In een vernieuwde vorm willen we als vanouds berichten brengen over kunst en cultuur uit niet-westerse landen en over cultuur in samenhang met ontwikkeling. Dit blog is voor cultuurliefhebbers die over de grens van Nederland willen kijken en luisteren, voor wereldverbeteraars die zich afvragen wat het nut van kunst is, voor hardwerkende creatieven en voor andere belangstellenden.

Sinds de start in 1996 is de Kracht van Cultuur een steeds volledig tweetalige site geweest. Dat gaan we in 2012 eenvoudiger doen. We hebben we gekozen voor een simpele opzet: een Nederlandstalig blog, met daarnaast een Engelstalige Facebookpagina. Op de Facebookpagina zullen we vooral berichten doorgeven uit ons uitgebreide netwerk. Op het blog komen eigen teksten en links naar bronnen en organisaties.  Daarnaast blijven de nieuwsberichten en achtergrondartikelen van voor 2010 bereikbaar via ons archief.

De voorgeschiedenis

De afgelopen twee jaar hebben we gezocht naar een manier om de Kracht van Cultuur voort te zetten zonder de financiële steun van NCDO, de organisatie de site van 2006 tot en met 2009 onder haar hoede had. We hebben met veel verschillende organisaties gesproken. Een poging om de Kracht van Cultuur onder te brengen bij Global Village Media strandde wegens gebrek aan financiering. Eind 2010 kreeg SICA van het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht om de Kracht van Cultuur in vernieuwde vorm voort te zetten. In 2011 hebben we met SICA geprobeerd die vernieuwde vorm concreet te maken. Helaas heeft SICA in november besloten de opdracht terug te geven, omdat ze het voortbestaan van de Kracht van Cultuur op langere termijn niet konden garanderen.

Omdat het jammer zou zijn als al dat werk voor niets geweest is, hebben wij, Marieke van der Velden en ontwerpbureau Zeezeilen, besloten de site nog een jaar voort te zetten met het resterende budget van NCDO.

Maar waarom?

Hebben we dan nog iets toe te voegen aan al die tijdschriften, bijlages, programma’s, sites en blogs over kunst en cultuur? Wij denken van wel. Juist in deze tijd, waarin cultuur en ontwikkelingssamenwerking beide onder vuur liggen. Het lijkt ons dat je niet genoeg tegenwicht kunt bieden aan het wij-zij denken, niet genoeg kennis kunt hebben om vooroordelen, stereotypen en misverstanden te lijf te gaan, en je niet genoeg kunt verheugen over de goede ideeën uit de culturele hoek.

Dit blog is onze bescheiden bijdrage.

Lees en like ons ook op
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.