Muziekmissie naar Syrisch vluchtelingenkamp

27 maart 2013

Merlijn Twaalfhoven zet creatieve hulpactie op

Amsterdam, 27 maart 2013 
Eind april vertrekt een team van musici onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven naar een Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië. In samenwerking met UNICEF gaan zij aan kinderen in het kamp workshops geven waarin deze op muzikale wijze hun verhaal delen met elkaar en de buitenwereld. Deze activiteiten resulteren in een concert waarin de boodschap van deze kinderen hoorbaar wordt voor de buitenwereld.

Merlijn Twaalfhoven wil op deze wijze de verlammende situatie waarin de wereld zich afzijdig houdt van het geweld in Syrië doorbreken. Met muziek wil hij hulp bieden bij de verwerking van oorlogstrauma’s en persoonlijk contact mogelijk maken tussen Nederlanders en de Syriërs die níet het journaal halen. “Juist zij vertellen ons veel meer over de situatie dan beelden van rook en puin”, aldus Twaalfhoven.

De musici hopen hun kosten te dekken met donaties en geven kleinschalige benefietconcerten in Nederland. Merlijn Twaalfhoven heeft al eerder projecten in Jordanië en Syrië ontwikkeld. Hij voelde zich dan ook direct aangesproken toen de coördinator van UNICEF in Jordanië hem vertelde: “De emotionele nood is even urgent als de fysieke. Voor de fysieke nood weten we wat we kunnen doen, maar bij het emotionele aspect niet. We denken dat muziek daar een belangrijke rol kan spelen, maar weten niet hoe.”

Merlijn is nu hard op zoek naar mensen die kunnen helpen. Dat kan zowel op creatieve wijze als door middel van een donatie. Twaalfhoven: “Onze noodhulp kan niet gestolen of doorverkocht worden, we brengen onze muziek immers zelf naar de plek van bestemming “.

Er vindt een benefietconcert plaats in Paradiso (Amsterdam, grote zaal) op dinsdag 16 april.

Meer informatie is te vinden op de website van Merlijn Twaalfhoven: www.twaalfhoven.net

22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.