Muziek uit Soedan

23 maart 2012

Lente, lekker weer en vrijdagmiddag: tijd voor muziek! Luister naar een improvisatie met zang van Sam Lee (Londen), Omar Ihsas (Darfur), Dr Manal Eldin (Khartoem), met Saul Einsenberg op de tank drum. De zangers zingen in verschillende talen op dezelfde melodie.

Deze video werd gemaakt in Khartoem, in oktober 2011, vlak voor het 10de Internationale Muziekfestival aldaar. Het was de eerste keer sinds 1997 dat het festival plaatsvond. De video is gemaakt door Tim Cumming. Hij schrijft over de muziekscene in Soedan in de nieuwste aflevering van muziektijdschrift Songlines.

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.