vrouwen

19 november 2012

Sweet Dreams is een documentaire over Ingoma Nshya, de eerste en enige vrouwelijke drumgroep van Rwanda. Op 19 november treedt Ingoma Nshya op in Nederland, voorafgaand aan de IDFA première van Sweet Dreams.

20 september 2012

Het tijdschrift Feminist Africa bestaat 10 jaar en viert dat met een nummer over film. Filmmakers, critici en wetenschappers geven hun visie op vrouwen in Afrikaanse film: van de representatie van vrouwen in Afrikaanse film, tot de opkomst van vrouwelijke Afrikaanse filmmakers. Het (Engelstalige) blad staat in zijn geheel online, het is te downloaden als pdf.

11 augustus 2012

De Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi noemt zichzelf een ‘beeldend activist’. Nieuwe foto’s uit haar lopende serie Faces and Phases zijn te zien op de documenta in Kassel. Het zijn portretfoto’s, vriendelijk en intiem. En toch zijn ze radicaal.

4 mei 2012

Voor vrouwen in Afghanistan kan het schrijven van poëzie levensgevaarlijk zijn. Jonge vrouwen op het platteland worden streng gecontroleerd door de mannen in hun familie. Liefdespoëzie wordt gezien als het bewijs van een verboden liefde.

15 maart 2012

Lilian Nabulime (Kampala, 1963) uit Oeganda maakt monumentale beelden van hout en metaal, maar ook kleine beeldjes van ongebruikelijke materialen als zeep. Met het gebruik van materiaal dat je tegenkomt in het dagelijks leven – een stuk zeep, een lepel, een mand - wil ze vrouwen aanmoedigen te praten over HIV/Aids. Een mand kun je gebruiken als metafoor, een omgekeerde mand kan seksuele onthouding aangeven.

Abonneren op RSS - vrouwen