literatuur

6 september 2012

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken met Latijns-Amerikaanse literatuur. De boeken zijn gemaakt van gerecyled karton. Dit wordt verzameld door cartoneros, werklozen die op die manier iets proberen te verdienen.

5 juli 2012

Met een scherp en humoristisch verhaal over  een Nigeriaanse soldaat in Birma tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft de Nigeriaanse schrijver Rotimi Babatunde de Caine Prize for African Writing gewonnen. Hij krijgt de literatuurprijs voor zijn korte verhaal Bombay's Republic, maakte de Britse organisatie dinsdag bekend.

17 mei 2012

De Indonesische schrijfster Ayu Utami (Bogor, 1968) is niet bang voor taboes. In haar boeken schrijft ze vrijelijk over liefde en seksualiteit, en over de moeizame verhouding tussen moslims en christenen. Haar debuutroman Saman, vertaald als Samans missie, verscheen in 1998, enkele weken voor de val van het Soeharto-regime. De roman was een sensatie, en speelde een belangrijke rol in het veranderende culturele en politieke landschap van Indonesië.

10 mei 2012

Haar vader was politiek activist in Sierra Leone, haar moeder een echte Schotse. Aminatta Forna (Glasgow, 1964) is een internationaal bekroonde auteur en in haar vrije tijd ontwikkelingswerker in het dorp van haar familie in Sierra Leone. Maar verwacht van Aminatta Forna geen uitgebreide analyses van het armoedeprobleem. Ze was even in Nederland bij het verschijnen van Fantoomliefde, de 574 pagina’s tellende vertaling van haar bekroonde roman The memory of love. "Met m'n Afrikaanse vrienden daar praat ik over showbizz en modeontwerpers.

4 mei 2012

Voor vrouwen in Afghanistan kan het schrijven van poëzie levensgevaarlijk zijn. Jonge vrouwen op het platteland worden streng gecontroleerd door de mannen in hun familie. Liefdespoëzie wordt gezien als het bewijs van een verboden liefde.

Abonneren op RSS - literatuur