Latijns-Amerika

16 oktober 2012

Begin deze maand verscheen Behind the Scenes, het eerste boek over cultureel ondernemerschap en theaterorganisaties in ontwikkelingslanden. Cultural entrepeneurship is in dit boek geen vage, hippe term, maar het onderwerp van onderzoek. Hoe werken culturele organisaties in ontwikkelingslanden, en hoe verschilt de culturele context van land tot land? Volgens Theatre embassy, initiator van het onderzoek, moet cultureel ondernemerschap meer in de schijnwerpers komen te staan, als bron van inspiratie voor anderen.

6 september 2012

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken met Latijns-Amerikaanse literatuur. De boeken zijn gemaakt van gerecyled karton. Dit wordt verzameld door cartoneros, werklozen die op die manier iets proberen te verdienen.

8 augustus 2012

Met hiphop, reggaetón en popmuziek in Mapundungun, de taal van de inheemse Mapuche, wil de Chileense groep Wechekeché Ñi Trawün de tradities van hun volk levend houden.  De onderwerpen die ze bezingen zijn divers: sport, geschiedenis, cultuur en politiek. De BBC interviewde de jonge muzikanten.

9 juli 2012

Voor het Fridericianum, het centrale gebouw van de documenta in Kassel, staat een Occupy tentenkamp. Verwarring: zou het soms als kunstwerk bedoeld zijn? Want op de dertiende documenta, de prestigieuze tentoonstelling van actuele kunst uit de hele wereld, gaat kunst maatschappelijke thema’s niet uit de weg.

29 maart 2012

Een jongen en een meisje zijn verliefd. De jongen maakt met zijn verliefde kop een intiem filmpje van hun samenzijn. Per ongeluk laat hij zijn mobiel in de kroeg liggen, waarna het filmpje op internet terechtkomt. Dit is het verhaal van La Pantalla Rota (Het gebroken scherm), een film die opgenomen wordt op het platteland van Nicaragua. Regisseur Florence Jaugey wil een deel van het geld voor La Pantalla Rota inzamelen via crowdfunding. Via internet en social media dus – dezelfde social media die in de film zo’n ontwrichtende rol spelen.

Abonneren op RSS - Latijns-Amerika