film

19 november 2012

Sweet Dreams is een documentaire over Ingoma Nshya, de eerste en enige vrouwelijke drumgroep van Rwanda. Op 19 november treedt Ingoma Nshya op in Nederland, voorafgaand aan de IDFA première van Sweet Dreams.

24 oktober 2012

Vandaag begint het Impakt Festival in Utrecht, en dat is het begin van het einde. Het einde van de dominantie van de westerse beeldcultuur ten minste, want dat is het thema van het festivalprogramma No More Westerns.  Hoe zal het medialandschap veranderen als gevolg van de opkomst van landen als China, India en Brazilië?

26 september 2012

De pilotaflevering van The Samaritans ziet er nog wat houterig uit, maar het idee is goed: een comedyserie over ontwikkelingswerk. Hus Kurji en Salim Keshavjee, twee jonge filmmakers uit Kenia, zijn de bedenkers van de serie. The Samaritans speelt zich af op het kantoor van Aid for Aid (briljante naam!), een ontwikkelingsorganisatie in Nairobi. Wat Aid for Aid precies doet, weet eigenlijk helemaal niemand.

20 september 2012

Het tijdschrift Feminist Africa bestaat 10 jaar en viert dat met een nummer over film. Filmmakers, critici en wetenschappers geven hun visie op vrouwen in Afrikaanse film: van de representatie van vrouwen in Afrikaanse film, tot de opkomst van vrouwelijke Afrikaanse filmmakers. Het (Engelstalige) blad staat in zijn geheel online, het is te downloaden als pdf.

2 augustus 2012

Het Tropentheater in Amsterdam sluit in januari 2013 zijn deuren. Dit besluit is het gevolg van het stopzetten van de overheidssubsidie voor het theater. Tot die datum gaan de voorstellingen van het Tropentheater gewoon door.

10 mei 2013

Wael Shawky is één van de meest bijzondere kunstenaars uit de Arabische wereld. In zijn films en installaties verwerkt hij op eigen manier de Arabische geschiedenis. Voor de film Cabaret Crusades: The Path to Cairo gebruikte hij de oude theatertechniek van het marionettenspel.  De film draait op 19 mei op het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. Marieke van der Velden recenseerde vorig jaar Cabaret Crusades tijdens de Documenta: 

29 maart 2012

Een jongen en een meisje zijn verliefd. De jongen maakt met zijn verliefde kop een intiem filmpje van hun samenzijn. Per ongeluk laat hij zijn mobiel in de kroeg liggen, waarna het filmpje op internet terechtkomt. Dit is het verhaal van La Pantalla Rota (Het gebroken scherm), een film die opgenomen wordt op het platteland van Nicaragua. Regisseur Florence Jaugey wil een deel van het geld voor La Pantalla Rota inzamelen via crowdfunding. Via internet en social media dus – dezelfde social media die in de film zo’n ontwrichtende rol spelen.

Abonneren op RSS - film