beeldende kunst

Meer berichten over beeldende kunst zijn te vinden in het archief van de Kracht van Cultuur.

23 november 2012

De kunstenaar Anish Kapoor heeft een Gangnam Style video opgenomen ter ondersteuning van zijn collega Ai Weiwei en andere Chinese dissidenten. Gangnam for Freedom is bedoeld om vrijheid van expressie te promoten.

24 oktober 2012

Vandaag begint het Impakt Festival in Utrecht, en dat is het begin van het einde. Het einde van de dominantie van de westerse beeldcultuur ten minste, want dat is het thema van het festivalprogramma No More Westerns.  Hoe zal het medialandschap veranderen als gevolg van de opkomst van landen als China, India en Brazilië?

11 augustus 2012

De Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi noemt zichzelf een ‘beeldend activist’. Nieuwe foto’s uit haar lopende serie Faces and Phases zijn te zien op de documenta in Kassel. Het zijn portretfoto’s, vriendelijk en intiem. En toch zijn ze radicaal.

10 mei 2013

Wael Shawky is één van de meest bijzondere kunstenaars uit de Arabische wereld. In zijn films en installaties verwerkt hij op eigen manier de Arabische geschiedenis. Voor de film Cabaret Crusades: The Path to Cairo gebruikte hij de oude theatertechniek van het marionettenspel.  De film draait op 19 mei op het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. Marieke van der Velden recenseerde vorig jaar Cabaret Crusades tijdens de Documenta: 

9 juli 2012

Voor het Fridericianum, het centrale gebouw van de documenta in Kassel, staat een Occupy tentenkamp. Verwarring: zou het soms als kunstwerk bedoeld zijn? Want op de dertiende documenta, de prestigieuze tentoonstelling van actuele kunst uit de hele wereld, gaat kunst maatschappelijke thema’s niet uit de weg.

7 juni 2012

De beroemdste cartoonist in de Arabische wereld, Ali Ferzat, was in Nederland voor de opening van de tentoonstelling 'Culture in defiance', over Syrische kunst en satire. In deze video van Eenvandaag vertelt hij over zijn cartoons als wapen in de strijd tegen de regering van President Assad.

22 mei 2012

In Zuid-Afrika is een verhitte discussie gaande over een schilderij van Brett Murray, waarop president Jacob Zuma is afgebeeld met zijn geslachtsdeel uit z’n broek. Regeringspartij ANC vindt het beledigend en smakeloos. Advocaten van het ANC eisen dat het schilderij verwijderd wordt door de galerie die het werk tentoonstelt, Galerie Goodman. De galerie weigert dit.

18 april 2012

Rabih Mroué (1967, Beiroet), is acteur, regisseur, toneelschrijver, muzikant en beeldend kunstenaar uit Libanon. In 2011 ontving hij een Prins Claus Prijs en onlangs verscheen Rabih Mroué: A BAK Critical Reader in Artists’ Practice, een uitgebreide publicatie waarin zijn werk wordt geanalyseerd. Om dit te vieren was de kunstenaar in Amsterdam.

22 maart 2012

De hedendaagse Afrikaanse kunst die wij te zien krijgen, komt niet uit Afrika, maar is gemaakt door Afrikaanse kunstenaars die in het Westen wonen. Is dat een probleem of niet?

15 maart 2012

Lilian Nabulime (Kampala, 1963) uit Oeganda maakt monumentale beelden van hout en metaal, maar ook kleine beeldjes van ongebruikelijke materialen als zeep. Met het gebruik van materiaal dat je tegenkomt in het dagelijks leven – een stuk zeep, een lepel, een mand - wil ze vrouwen aanmoedigen te praten over HIV/Aids. Een mand kun je gebruiken als metafoor, een omgekeerde mand kan seksuele onthouding aangeven.

5 maart 2012

Op het eerste gezicht ziet The world explained van de Mexicaanse Erick Beltrán  (Mexico City, 1974) eruit als een helder en systematisch kunstwerk. Teksten, pijlen en diagrammen vullen de witte muren van de Parkzaal in het Tropenmuseum. Op de grond staan witte, geometrische objecten, ook met tekst erop. Digitale drukpersen staan klaar. Op lange tafels liggen de eerste katernen van een encyclopedie in wording. Het titelblad vermeldt: ‘een verzameling NAUWKEURIGE BESCHRIJVINGEN Met afbeeldingen en diagrammen over hoe de WERELD in al haar FACETTEN werkt’.

4 maart 2012

Afrikaanse kunstenaars die in het Westen wonen krijgen meer aandacht dan hun collega's die in Afrika wonen. Bij elke tentoonstelling komen dezelfde namen terug. Een slechte zaak, vindt de Ghanese kunstenaar en schrijver Rikki Wemega-Kwawu. In zijn essay Een politiek van uitsluiting levert hij forse kritiek op de uit Nigeria afkomstige curator Okwui Enwezor. Okwui Enwezor wordt binnen de (Westerse) kunstwereld vaak gezien als de vertegenwoordiger van Afrikaanse kunst en kunstenaars en heeft zeer veel invloed op onze definitie van hedendaagse Afrikaanse kunst. 

Abonneren op RSS - beeldende kunst