Kalimat, tijdschrift over Arabische cultuur

12 oktober 2012
Auteur: 
Dafne van Baarle

De Arabische wereld een stukje dichterbij halen kan met het nieuwe kwartaalblad Kalimat. Het blad staat voor ‘Arab Thought and Culture’ en dat dekt de lading. Kalimat wil een vrijplaats zijn voor denkers en creatieven uit de Arabische wereld, bij gebrek aan ruimte in de landen zelf om zo vrij te opereren. Denk aan censuur, maar zeker ook aan sociale taboes die de Arabische wereld kent. Alle bijdragen zijn van mensen met Arabische roots: ‘by Arabs, for everyone’.

De eerste nummers verschenen online op de website van Kalimat Magazine. In de lente van 2012 verscheen het eerste nummer in hard copy. Wat een fijn blad om te lezen, er staan zoveel verschillende dingen in: kunst, cultuur, nieuwe media, mode, literatuur, interviews met interessante mensen. Het blad moet nog wel een beetje groeien - er zitten weleens artikelen tussen die ik niet geweldig geschreven vind - maar dat maakt het genoegen om zoveel leuks over de Arabische wereld bij elkaar te vinden er niet minder om.

Online issue 3 van Kalimat Magazine bevat bijvoorbeeld een fotodocument van Cairo en Amman. In het fysieke issue 6 las ik een interessante reactie op Westerse feminstes die stellen dat vrouwen in de Arabische wereld harder moeten opkomen voor hun rechten. Elke samenleving heeft zijn eigen tempo, gebruiken en manieren en het moet uit de mensen zelf komen en niet opgelegd worden door het westen, stelt de schrijfster.

Mooie cartoons ook van Khalid Albaih, die in één krachtig beeld zijn punt weet te maken. Recent maakt hij deze cartoon naar aanleiding van de protesten in diverse islamitische landen tegen de film Innocence of Muslims.

Kalimat betekent  ‘woorden’ en is genoemd naar een gedicht van de Syrische dichter Nizar Qabbani. De Libanese zangeres Majda Roumi maakte ook een prachtig nummer van dit gedicht. Het lied verhaalt (uiteraard) over de liefde. Lees het gedicht Kalimat, met vertaling.

Terug naar het tijdschrift: er staan vier issues online. Als je daarna verkocht bent, kan je in hun webshop een abonnement nemen. Vergeet niet rond te kijken in de webshop, er is nog meer leuks.

Dafne van Baarle is Arabiste. Deze post verscheen eerder op haar blog Dafne's Mozaïek, voor een andere kijk op de Arabische wereld.

Aanbevolen boeken op de
Koop het echte tijdschrift in de
Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.