Disastr in Zuid-Afrika | foto: Orkomedix

Journalisten zien Afrika door de bril van hulporganisaties

23 april 2012

Welk beeld hebben wij in Nederland van Afrika en waar is dat beeld op gebaseerd? Klopt het beeld van Afrika dat wij krijgen via de Nederlandse media? Over deze vragen werd een debatavond georganiseerd door ZAM Magazine en het Forum for African Investigative Reporters (FAIR) in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Een uitgebreid verslag van die avond is nu online te lezen bij Vice Versa, vakblad over ontwikkelingssamenwerking.

Tijdens de avond was er kritiek op hulporganisaties, die journalisten onder hun hoede nemen, en daarmee de objectiviteit van de verslaggeving in gevaar brengen. Verschillende journalisten onderstreepten dit probleem. "Voor fondsenwerving worden de beelden van Afrika erger gemaakt dan dat het in werkelijkheid is. Er wordt te vaak gezocht naar geweld en wanhoop," volgens NRC-correspondent Koert Lindijer.

Het verslag bij Vice Versa is het derde in een reeks artikelen met als onderwerp: journalistiek over ontwikkelingssamenwerking vanuit zuidelijk perspectief. 

Foto: Orkomedix, op Flickr

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.