Humor als wapen in Syrisch poppentheater

3 augustus 2012

Vingerpoppetjes praten giechelend over dood en geweld, terwijl buiten het geweervuur ratelt: het tweede seizoen van Top Goon, Diaries of a Little Dictator is begonnen. In dit online poppentheater spot het Syrische kunstenaarscollectief Masasit Mati met het regime van president Bashar Al-Assad.

Top Goon ging van start in het najaar van 2011. De eerste serie werd een hit, zowel binnen als buiten Syrië, met aandacht in internationale media, 200.000 views op Youtube en ruim een half miljoen volgers op Facebook. Met de eerste serie streefden de kunstenaars naar vrijheid van meningsuiting en vreedzame regimeverandering.

Het tweede seizoen is duisterder dan het eerste. Het gaat over de innerlijke strijd en de moeilijke keuzes waar Syriërs mee geconfronteerd worden. Het is niet zwart-wit. “We gebruiken satire om kritiek te leveren op alle partijen,” zegt Jameel, regisseur van de serie, “want als je één persoon of idee god maakt, dan leidt dat tot totalitair denken."

De filmpjes, met Engelstalige ondertiteling, zijn te bekijken via YouTube en Facebook. Nieuwe afleveringen verschijnen op zondag en donderdag. Het eerste seizoen is ook te zien op de expositie 'Culture in Defiance', over Syrische kunst en satire, tot en met 23 november 2012 in de Prins Claus Fonds Galerie.

Top Goon wordt ondersteund door Adopt a Revolution, Hivos, het Prins Claus Fonds en het Danish Centre for Culture and Development.

22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.