Esra’a Al Shafei zet internet in voor sociale verandering

13 juli 2012
Auteur: 
Dafne van Baarle

De Bahrainse Esra’a Al Shafei (1985) zag op jonge leeftijd hoe slecht migrantenarbeiders behandeld werden in haar geboorteland. Dit had grote invloed op haar en zij begon zich al op jonge leeftijd in te zetten voor mensenrechten en sociale verandering. De afgelopen jaren ontwikkelde zij zich tot een krachtige mensenrechtenactiviste in de Arabische wereld, waarbij zij de mogelijkheden van internet benut. De sites die ze heeft neergezet, geven een beeld van wat er leeft in de Arabische regio, en van de gevoeligheid van bepaalde zaken.

Esra’a Al Shafei begon haar activiteiten met www.mideastyouth.com, waar ze een platform biedt om controversiële onderwerpen openlijk te bespreken - wat veelvuldig wordt gedaan. Bijvoorbeeld in een post over seksuele intimidatie in Egypte, waaruit blijkt dat er steeds meer aandacht komt voor dit onderwerp, maar dat er nog een lange weg te gaan is. Het feit dat er een ‘markt’ is voor een Harassmap van Caïro, zegt wel genoeg.

Ze ontwikkelde afgeleide websites zoals kurdishrights.org en bahairights.org, waar gestreden wordt voor de rechten van deze minderheidsgroepen. Op ahwaa.org (‘passies’) wordt een podium geboden om homoseksualiteit te bespreken, openlijk, maar wel in een veilige omgeving. MideastTunes biedt een platform aan nieuwe artiesten in het Midden-Oosten. Muziekstijlen, artiesten en fragmenten met als doel: muziek voor sociale verandering. Binnenkort hier meer over MideastTunes.

Al Shafei's nieuwste project is Making of A Century, een iPad app over 20ste-eeuwse revolutionaire bewegingen, onder het motto: ken je geschiedenis.

Alle genoemde sites hebben een sterke visuele component. Er zijn veel strips te zien die een issue bespreken. "Muziek, illustraties, strips, en video zorgen dat mensen een emotionele band krijgen met het onderwerp," vertelt Al Shafei in een interview met TED.com. "Met beeld bereiken we een enorm publiek dat anders nooit zou luisteren naar wat je te zeggen hebt."

Dafne van Baarle is Arabiste. Deze post verscheen eerder op haar blog Dafne's Mozaïek, voor een andere kijk op de Arabische wereld.

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.