Octurn & Gyoto monks, in november 2012 nog te zien in het Tropentheater

Doek valt voor Tropentheater

2 augustus 2012

Het Tropentheater in Amsterdam sluit in januari 2013 zijn deuren. Dit besluit is het gevolg van het stopzetten van de overheidssubsidie voor het theater. Tot die datum gaan de voorstellingen van het Tropentheater gewoon door.

Veertig jaar lang heeft het Tropentheater een pioniersrol vervuld bij het presenteren van niet-westerse podiumkunsten en cinema in Nederland. Bekende artiesten, zoals Youssou N’Dour en Taraf de Haidouks, debuteerden in de zalen van het Tropentheater. Ook was het theater de bakermat van het black theatre in Nederland, schonk het als eerste aandacht aan Bollywoodfilms en trok het de aandacht met internationale muziektheater- en dansvoorstellingen, zoals Opera Java en Taipei Today. Eind 2012 valt het doek voor het Tropentheater. Sommige projecten zullen in 2013 nog doorlopen op basis van aangegane verplichtingen en zelfstandige financiering.

Vorig jaar kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de huidige financiering voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) per 2013 te beëindigen. Inmiddels is het KIT in gesprek met het ministerie over een toekomstscenario. De meeste activiteiten van het KIT kunnen daarin onder voorwaarden doorgaan. Zo moeten ze aansluiten bij de prioriteiten van Ontwikkelingssamenwerking en zal de overheidssubsidie geleidelijk afnemen tussen 2013–2015. In dit scenario is geen ruimte voor financiering van het Tropentheater, zo laat het ministerie weten.

22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.