Crowdfunding voor film in Nicaragua

29 maart 2012

Een jongen en een meisje zijn verliefd. De jongen maakt met zijn verliefde kop een intiem filmpje van hun samenzijn. Per ongeluk laat hij zijn mobiel in de kroeg liggen, waarna het filmpje op internet terechtkomt. Dit is het verhaal van La Pantalla Rota (Het gebroken scherm), een film die opgenomen wordt op het platteland van Nicaragua. Regisseur Florence Jaugey wil een deel van het geld voor La Pantalla Rota inzamelen via crowdfunding. Via internet en social media dus – dezelfde social media die in de film zo’n ontwrichtende rol spelen.

Nicaragua kent geen filmindustrie van betekenis. De eerste speelfilm van Florence Jaugey, La Yuma, was drie jaar geleden de eerste Nicaraguaanse speelfilm in 20 jaar. La Yuma vertelt het verhaal van een meisje uit de sloppenwijk van Managua, dat droomt van een carrière als bokser. De film was niet alleen in Nigaragua zelf een groot succes, maar werd ook enthousiast ontvangen op internationale filmfestivals. In Nederland was La Yuma vorig jaar te zien op het Latin American Film Festival en op het World Cinema Festival.

Doneren voor La Pantalla Rota kan via de crowdfunding site Indiegogo. Al het geld zal besteed worden in Nigaragua zelf, zodat locale bevolking ervan profiteert.

Trefwoorden: 
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.