foto: Prins Claus Fonds / Eloísa Cartonera

Argentijnse uitgeverij krijgt Prins Claus Prijs

6 september 2012

De Grote Prins Claus Prijs 2012 is toegekend aan Eloísa Cartonera. Deze Argentijnse non-profit uitgeverij publiceert handgemaakte boeken met Latijns-Amerikaanse literatuur. De boeken zijn gemaakt van gerecyled karton. Dit wordt verzameld door cartoneros, werklozen die op die manier iets proberen te verdienen.

Eloísa Cartonera is een coöperatie van ontwerpers en uitgevers, opgericht in 2003 in Buenos Aires. Zowel opkomende als gevestigde schrijvers doneren korte verhalen en romans aan de uitgeverij. Vanwege de collectieve, kleinschalige productiemethode zijn de boeken veel goedkoper dan de gemiddelde paperback. Eloísa Cartonera heeft ‘het boek’ bereikbaar gemaakt voor een breed publiek, zegt het Prins Claus Fonds.

De  invloed van het cartonera-model reikt verder dan de grenzen van Argentinië. In Latijns-Amerika zijn al meer dan zestig onafhankelijke cartonera-uitgevers actief en recent is er één opgezet in Mozambique. 

De Prins Claus Prijzen worden elk jaar toegekend aan tien personen of organisaties voor hun inzet voor cultuur en ontwikkeling. Naast Eloísa Cartonera krijgen tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties uit onder meer Syrië, Birma en Somaliland/Somalië een prijs. Op 12 december reikt Z.K.H. Prins Constantijn de Grote Prins Claus prijs uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.  

Bekijk de website van
Alle winnaars van de
22 april 2015

De afgelopen maanden zijn in Bangladesh twee bloggers vermoord door extremisten, min of meer onder het oog van de politie. Tegelijkertijd werd een blogger aangeklaagd omdat hij “de gevoelens van de natie” zou hebben gekwetst  en staat morgen, 23 april, een groep activisten voor de rechter die deze journalist ondersteunt.  Wat is er aan de hand in een land dat in naam nog steeds democratisch en seculier is?

Delwar Hussain schreef voor OpenDemocracy een heldere analyse over de onmogelijke positie van onafhankelijke journalisten en intellectuelen, between a rock and a hard place, dat we hieronder reproduceren, met daaraan toegevoegd een overzicht van relevante artikelen.

Lees ook het artikel van Shahidul Alam over de moord op blogger Avijit Roj: Tolerating Death in a culture of intolerance.

25 november 2013

A Syrious Mission, het vervolg 

De laatste week van november was componist Merlijn Twaalfhoven in Jordanië. Hier werkte hij aan een muziekproject met Syrische vluchtelingen. In april publiceerden we zijn dagboek dat verslag deed van de eerste reis richting de Syrische grens. Nu is er een vervolg, waarin hij ons opnieuw meeneemt in de uitdagingen die hij tegenkomt.

19 november 2013

In het kader van het Dancing on the Edge festival was de Tunesische theatergroep El Hamra in Nederland. Zij brachten een zeer pakkend theaterstuk waarin de acteurs zich vastgeketend op bureaustoelen verplaatsen over het toneel. Vlijmscherpe dialogen, in het Arabisch met Engels en Franse boventiteling, gecombineerd met uitstekend toneelspel.